Tegenwoordig gaan met een creditcard al onze wensen in vervulling. Zij zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten, en voldoen allen aan de behoefte van een specifieke klant: zodat iedereen een geschikte creditcard kan vinden, die volledig is aangepast op zijn of haar behoeften. De traditionele creditcard met de klassieke mogelijkheid om krediet gespreid terug te betalen, is nog altijd de meest gewenste.

De functie van de klassieke creditcard

Frau bezahlt mit Kreditkarte am Telefon

De normale creditcard is de traditionele of klassieke creditcard, de creditcard zoals die oorspronkelijk bedoeld is. De naam suggereert al, dat men een krediet krijgt toegekend wanneer men met een creditcard betalen wil. Vervolgens kan het krediet na afloop van de maand, of maandelijks gespreid, terugbetaald worden met een vaste minimumwaarde of een percentage van de totale creditcarduitgaven. Het ligt aan de voorwaarden van de bank of het bedrag met of zonder rente dient te worden terugbetaald. Sommige banken staan een rentevrije periode van 3 maanden toe. Daarna kan bij een hoge kredietlimiet het bedrag aan rente snel oplopen, en is het dus verstandig om als klant de terugbetaling niet te lang uit te stellen.

Kredietlimiet

Terwijl bij een prepaid creditcard alleen geconsumeerd kan worden wat vooruitbetaald is, is het bij een normale creditcard mogelijk om meer te besteden dan wat er op je rekening staat. Omdat je de schuld in termijnen terug kunt betalen, is dit eenvoudig mogelijk. De creditcard is echter voorzien van een kredietlimiet, die is bepaald door de bank en die is gebaseerd op de kredietwaardigheid van de klant. Wanneer de kredietlimiet wordt overschreden, dan kunnen er geen verdere betalingen worden gedaan.


De creditcard wordt in dat geval bij betaling niet geaccepteerd. Bij een Gold card en een Platinum card is vaak sprake van een veel hogere kredietlimiet. In het algemeen geldt dat de kredietlimiet op elk gewenst moment door de bank kan worden gewijzigd of op zijn minst tijdelijk kan worden verhoogd, bijvoorbeeld als je naar het buitenland gaat en geen risico wil lopen dat de limiet wordt bereikt. Aan de andere kant kan een hoge limiet in geval van misbruik zorgen voor enorme financiële lasten.

Voor wie is de klassieke creditcard?

De normale, reguliere creditcard is bedoeld voor mensen die voldoen aan de minimale vereisten voor kredietwaardigheid. Wie geen regelmatig inkomen heeft of niet genoeg inkomen vergaart, komt wellicht niet in aanmerking voor een traditionele creditcard, maar wel voor bijvoorbeeld een prepaid creditcard: de vooruitbetaalde creditcard. Dus, voor elke klantgroep bestaat een overeenkomstige creditcard.

Bottom line: creditcards als kredietkaarten

De normale creditcard wordt nog steeds beschouwd als het meest wenselijk en gebruikelijk van allemaal, hoewel debit cards en prepaid creditcards recentelijk populairder worden. Wie de creditcard wil gebruiken in haar oorspronkelijk voorgestelde vorm, kiest voor een creditcard met krediet waarmee de rekening in termijnen terugbetaald kan worden.

Creditcards vergelijken »