• Minder kosten bij creditcard betalingen

  19.02.2014
  Veel winkeleigenaren ergeren zich al jaren aan de bijkomende kosten wanneer er betaald wordt met een creditcard. In tegenstelling tot de vaste transactiekosten van een debitcard, in de volksmond beter bekend als de pinpas, rekent de creditcardmaatschappij voor gedane transacties met een creditcard meestal een percentage van de aankoop als kosten. Deze hoge(re) transactiekosten dienen dan betaald te worden door de winkeliers. Maar praktisch worden deze kosten vaak doorberekend in de prijzen of zelfs direct bij de klant neergelegd. Om de klant tegemoed te komen maar voornamelijk zichzelf, roept de detailhandel Den Haag op om in te grijpen.

  Europees Voorstel

  Deze oproep van de detailhandel in Nederland komt niet geheel uit het niets. Momenteel ligt er namelijk een aankomend voorstel van de Europese Commissie bij alle lidstaten, en die dienen dat te bespreken. Het voorstel wat er aan komt, zal de macht van de creditcardmaatschappijen inperken. Een van de speerpunten daarbij is het verminderen van de transactiekosten voor de detailhandel, en daarmee de consument. Achterliggende gedachte van de Europese Commissie is om beperkingen van economische stimulatie af te breken.

  Problematisch in de Toekomst

  De macht van de creditcardmaatschappijen kan eigenlijk gevolgd worden naar de macht van de banken, aangezien veruit de meeste creditcardmaatschappijen eigendom zijn van een bank. De banken, en daarmee de creditcardmaatschappijen, zijn niet gebaat bij lagere creditcard transactiekosten en zullen daarom er zelf nooit mee beginnen. Daarom roept de detailhandel van Nederland de politiek op om in te grijpen. Want ook al betaald maar 2 procent van de consumenten vooralsnog met creditcard in Nederland, de trend in het buitenland belooft dat dit snel zal oplopen in de toekomst.

  Creditcardaanbieders Verdedigen

  De creditcardmaatschappijen aan de andere kant, zijn van mening dat de transactiekosten van creditcards niet zonder reden hoger zijn dan die van debitcards. Wanneer een consument met een creditcard betaald dan wordt dat pas op een vastgestelde datum renteloos afgeschreven. Daarnaast voorziet een aankoop met een creditcard in een aanvullende verzekering. Voor deze twee diensten dient volgens de creditcardmaatschappijen simpelweg een klein bedrag betaald te worden. Want creditcardmaatschappijen zijn bovendien van mening dat de transactiekosten lang niet zo hoog zijn als de detailhandel van Nederland beweert.

 • « Nieuws