• Lagere creditcard kosten bij MasterCard

  19.03.2014
  Een maand geleden viel te lezen dat winkeleigenaren zich al jaren ergeren aan de dure transactiekosten van creditcards. In tegenstelling tot de vaste transactiekosten van een pinpas wordt bij aankopen met een creditcard een percentage gerekend over het totaal van de gedane aankopen. Dit onderscheid tussen de pinpas en creditcard motiveerde de detailhandel tot het oproepen van ingrijpen door Den Haag en dat heeft geleid tot succes voor de winkeleigenaren. MasterCard heeft aangekondigd per 1 juni de percentuele transactiekosten per gedane aankoop te verlagen van 0,9 procent naar 0,7 procent. Bovendien zullen de percentuele transactiekosten nog verder dalen tot 0,3 per 1 januari 2016.

  Verlaging Transactiekosten

  Opgemerkt moet worden dat vooralsnog alleen MasterCard de transactiekosten verlaagt onder druk van de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt. Bij de grote tegenhanger, Visa, blijft het tot nu toe angstvallig stil over een eventuele verlaging van de percentuele transactiekosten. Daarnaast dient ook onderstreept te worden dat de druk door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt slechts in nationale context van toepassing is. De percentuele verlaging van de transactiekosten heeft alleen effect op Nederlandse winkeliers. In Europese context, zoals gemeld in het nieuwsbericht vorige maand, is de Europese Commissie wel bezig met een soortgelijke maatregel om druk uit te oefenen op de creditcardmaatschappijen maar is er voorlopig nog niks doorgevoerd.

  Winkeleigenaren niet tevreden

  De percentuele transactiekosten verlaging zal voltrokken worden in periodes. De eerste verlaging vindt deze zomer plaats en de laatste verlaging pas vanaf 1 januari 2016. De winkeleigenaren meldde zeer blij te zijn met een verlaging maar zijn ook van mening dat de verlaging geen anderhalf jaar in beslag hoeft te nemen. Bovendien wijzen de winkeleigenaren erop dat de MasterCard transactiekosten nog steeds vele malen hoger zijn dan die van een pinpas. En menen de winkeleigenaren dat het MasterCard zou sieren als ze de jarenlange hoge transactiekosten zouden terugbetalen. In een reactie meldt MasterCard dat het met het verlagen van de procentuele transactiekosten de winkeleigenaren tegemoet wil komen maar stelt ook dat het gevolgen kan hebben. Het verlagen van de procentuele transactiekosten van creditcards kan er namelijk voor zorgen dat de vaste en eventueel ook variabele kosten van een creditcard verhoogd worden in het nadeel van de consumenten, zoals bijvoorbeeld de jaarbijdrage. • « Nieuws