• Creditcard crisis in Rusland is voorbij

  24.06.2014
  Sinds vorige week is het weer mogelijk om tegen normale tarieven met je Visa card en MasterCard creditcard te betalen in Rusland. Hiervoor handhaafde het Kremlin een sanctie die Visa en MasterCard verplichtte hoge betalingen te doen aan de Russische staat over hun Russische betalingsverkeer. Hierdoor was het praktische onmogelijk om gebruik te maken van je Visa card of MasterCard creditcard in Rusland. Als reactie dreigde Visa en MasterCard hun diensten te staken in Rusland als de maatregel niet werd terug gedraaid.

  Politieke Crisis

  Na het begin van de politieke crisis in Oekraïne zijn aan zowel de EU en Amerika's kant als aan Russische kant sancties tegen de ander ingesteld. De vele verschillende maatregelen dienen ervoor te zorgen om de ander te dwingen iets te doen of juist te laten.als de maatregel niet werd terug gedraaid.

  Eén van de sancties die het Westen heeft genomen is van invloed op Visa en MasterCard creditcard betalingen door (kapitaalkrachtige) Russen. Op een gegeven moment heeft deze groep namelijk zijn vermogen zien bevriezen alsmede de uitvoeringen van betalingen met dit vermogen zien stoppen. De sanctie raakte vooral kapitaalkrachtige Russische burgers die van invloed (kunnen) zijn op het Russische machtsapparaat.

  Buitenlanders Gestrand

  Als reactie besloot het Kremlin, wat betreft de creditcardmaatschappijen, hoge bedragen 'belasting' te rekenen op het betalingsverkeer met als gevolg dat het buitenlandse creditcard betalingsverkeer praktisch stil kwam te liggen. Erg ongemakkelijk voor vooral niet-Russische mensen in Rusland, aangezien er nog wel een paar Russische creditcard alternatieven voor Russen in de omloop zijn. Daarom dreigde de creditcardmaatschappijen Visa en MasterCard zich terug te trekken uit Rusland als het Kremlin de sanctie niet zou stopzetten. Vorige week besloot het Kremlin daarop om de hoge bedragen 'belasting' op financieel betalingsverkeer te verminderen. Hoeveel precies is in het midden gelaten en tot op heden niet bekend gemaakt.

  Momenteel kun je in Rusland weer tegen normale tarieven betalen met je Visa card of Mastercard creditcard.

 • « Nieuws